Secretul tinereții fără bătrânețe ar putea fi în această descoperire

de: Nicoleta Apostol
18 10. 2017

Câțiva cercetători sunt pe care să descopere elixirul tinereții fără bătrânețe, după ce au observat că molecula care determină acest proces poate fi ”păcălită”.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină Case Western Reserve a identificat o cale prin care poate fi conservată molecula responsabilă de controlul sănătății și duratei de viață a viermilor nematodici (Caenorhabditis elegans), un organism frecvent modelat în cercetarea biologică.

„Am constatat că, prin creșterea sau scăderea în mod artificial a nivelurilor unei familii de proteine numite Kruppel (KLFs), putem să-i prelungim sau scurtăm viața”, spune Nelson Hsieh, autorul lucrării. „Deoarece această familie de proteine este prezentă și la mamifere, e interesant că datele noastre sugerează că KLFs au efecte similare asupra îmbătrânirii mamiferelor”, a detaliat profesorul.

C. elegans este util, mai ales în cercetarea îmbătrânirii, din mai multe motive. Viermii au un ciclu de viață scurt de trei zile, permițând cercetătorilor să observe repede multe generații. Ele sunt organisme foarte simple, ceea ce face ca efectele proteinelor unice să fie mult mai ușor de văzut. Cercetarea a arătat că C. elegans cu niveluri ridicate de proteine ​​KLF au trăit mai sănătos, și cu o durată de viață mai mare, comparativ cu viermii normali.

În mod similar, șoarecii cu niveluri ridicate de proteine ​​KLF au arătat că prezintă o întârziere în disfuncția vasculară asociată vârstei. Echipa a stabilit că funcția de proteine ​​KLF este de a controla autofagia, care permite celulelor sa se elibereze de resturi, cum ar fi produsele secundare moleculare, atingând masa critică la vârstă înaintată. Pierderea acestui proces de curățare și reciclare este un semn clasic al îmbătrânirii.

Celulele sunt mai puțin capabile să realizeze aceste funcții de reciclare pe măsură ce îmbătrânesc. Odată ce un nivel nesustenabil de reziduuri toxice se acumulează, supraviețuirea celulară este amenințată. De aici, cercetătorii planifică să studieze modul în care autofagia afectează funcția vaselor sanguine și să elibereze strategii de direcționare a proteinelor KLF la om.